10 Jenis Makanan Antikolesterol

1. SOYAKacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkanKacangsoya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dptmenghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineralygmembantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL)danmeningkatkan kadar lemak baik (HDL)
2. KUACIKuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zatbesiboleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrolHDL.Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu ataubungamatahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.
3. BUAH KERINGAntara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyakmengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemakLDLsehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid jugabolehdiperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.
4. EPALMemakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untukmembekalkankhasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanakygmemakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya,sebenarnyamenyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.
5. IKAN TUNAtermasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon danmakarel.Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadarkolestrolLDL.
6. KACANG TANAHKacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kayadengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidakmerosakkan kolesterol LDLdan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.
7. MANGGAVitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing,kedodong,betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegahkolestrolLDL dlm tubuh.
8. KISMISMengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap ygmengamalkandiet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestroldlm darah sebanyak 8%.
9. OATLebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawapengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah.Seratmudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantungsekiranyadijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.
10. JAMBU BATUIa mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%.Disyorkanmengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikankhasiatnyabertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari,iaitusebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkanberat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan ygsesuai